Unde ne gasesti

Program

Luni-Vineri
11.00 am – 19.00 pm

Sambata
11.00 am – 15.00 pm

Telefon

Cum te obisnuiesti cu lentilele multifocale

Aici ti-am spus ce inseamna lentilele multifocale si ca, dintre ele, ne concentram cel mai mult pe cele progresive. Multi oameni se feresc cand aud de aceste lentile. Fie le-a spus o cunostinta ca nu s-a obisnuit cu ochelari progresivi, fie au purtat ei insisi o pereche si n-au avut rabdare sa se acomodeze sau nu li s-a explicat clar cum s-o faca. 

Iti spunem din start: unele persoane chiar nu se obisnuiesc sa poarte ochelari cu lentile progresive. Au dureri de cap, o vedere in ceata, probleme de echilibru, senzatie de greata sau stare de disconfort din cauza zonelor cu neclaritati din lateralele lentilelor (date de designul acestora), oricat de largi ar fi campurile vizuale pe care le ofera. Stiinta nu poate explica inca cu exactitate de ce se intampla asta.

Mai important de stiut e ca mare parte din oameni se obisnuiesc cu ochelari progresivi, daca acestia sunt facuti corect si daca purtatorii au rabdare & vointa sa se deprinda cu ei. Unii se acomodeaza instant, cum i-au pus la ochi, altii in cateva zile, cateva saptamani sau un pic mai mult. Trebuie sa faci un efort ca sa intelegi cum functioneaza ochelarii progresivi, iar pentru asta iti venim in intampinare cu cateva info

* Suprafata lentilelor progresive este impartita in 3 sectiuni mari si late: 

  1. Partea de sus, unde sunt dioptriile de departare, dispuse la nivelul centrului pupilar al ochilor. Atunci cand te uiti la obiecte aflate la distanta, ochii tai privesc prin partea de sus a lentilei.
  1. Partea de mijloc, unde sunt dispuse dioptriile care iti dau claritate la semi-distante (pana in 4 metri), distantele unde iti tii computerul si interactionezi cu colegi & clienti. 
  1. Partea de jos, cu dioptriile de aproape. Cand citesti ceva aflat pana la o distanta de 40-50 cm, ochii tai vad clar doar prin partea de jos a lentilei.

* Avand asta in minte, urmatorul pas este sa-ti gasesti punctele de claritate pentru fiecare dintre aceste distante. E simplu: iti misti ochii pe suprafata lentilei pana cand le gasesti. Cu timpul, ei vor ajunge sa faca asta instant, fara ca tu sa mai fii nevoit/a sa depui acest efort.

Nota: daca ai fost obisnuit/a cu ochelari de citit (cei pentru aproape), trebuie sa stii ca progresivele au zona de aproape mai restransa decat acestia, asa ca va fi nevoie de rabdare pana te obisnuiesti cu asta.

* Daca, de exemplu, conduci sau esti la computer si vrei sa-ti muti privirea intr-o parte sau in alta ca sa te uiti in oglinzi sau sa vorbesti cu un coleg, trebuie sa-ti misti capul cu totul in directia respectiva. Daca iti misti doar ochii, o sa te lovesti de neclaritatile din laterelele lentilei, specifice oricarei perechi de progresive. In aceste cazuri, obtii claritatea cea mai buna cand te uiti prin partea din mijloc a lentilei.

* Cand citesti ceva la aproape (ceva de pe smartphone, de exemplu), tine barbia dreapta si coboara-ti privirea in partea de jos a lentilei. 

* Cand urci sau cobori scari, misca-ti capul in jos, ca sa privesti prin partea de sus a lentilei, adica prin dioptriile de distanta. 

* Daca lucrezi pe computer la job, asaza monitorul putin sub nivelul ochilor tai, ca sa-ti cobori ochii si sa privesti prin zona de mijloc.

* Daca ai neclaritati care persista pe parcursul procesului de acomodare, un posibil motiv este ca rama sa nu fie bine pozitionata. Intoarce-te la noi pentru reglaje. 

Pentru mai multe informatii legate de acest proces de acomodare, da-ne un telefon sau vino la noi.