Unde ne gasesti

Program

Luni-Vineri
11.00 am – 19.00 pm

Sambata
11.00 am – 15.00 pm

Telefon

Lentile progresive sau lentile multifocale?

Singurul raspuns la aceasta intrebare este ca ambele sunt unul si acelasi lucru. Lentilele progresive sunt o categorie de lentile multifocale care, desi sunt asociate cu varsta inaintata, iti pot aduce confort vizual inca de la 40 si ceva de ani, la toate distantele la care ai nevoie sa vezi.

Lentilele progresive sunt felul principal din meniul Ochelariprogresivi.ro. Inainte sa vorbim despre ele, sa-ti explicam un pic care-i treaba cu lentilele multifocale in general. Iti precizam din start ca acestea sunt „lentile inteligente”, personalizate, concepute special pentru nevoile tale vizuale cu tehnologii de ultima generatie. 

S-o luam de la zero. Esti deja ochelarist/a si porti ochelari permanenti cu dioptrii pe minus sau pe plus, adica ai miopie sau hipermetropie. Vine un moment in viata, dupa 40 de ani, cand optometristul iti scrie doua retete: una cu dioptrii pentru vederea la departe si una cu dioptrii pentru vazul la aproape (iti explicam putin mai incolo de ce).  

Solutia old school este sa-ti faci doua perechi de ochelari, cu lentile pentru fiecare dintre cele doua distante. Acestea se numesc lentile monofocale, pentru ca dioptriile de care ai nevoie (pentru departe, respectiv aproape) sunt concentrate intr-un singur punct focal. Mai simplu spus, vederea ta este setata pentru claritate la o singura distanta. 

Ca sa eviti doua perechi de ochelari monofocali si sa nu faci mereu switch-ul intre ele, optometristul iti recomanda lentile multifocale. Acestea concentreaza dioptrii diferite in mai multe puncte focale, pentru ca tu sa vezi clar la distante variate cu o singura pereche de ochelari. 

Lentilele multifocale combina reteta pentru vederea la distanta cu cea pentru vazul la aproape. Puterea lor se modifica dinspre partea de sus inspre cea de jos a lentilei, oferindu-ti confort vizual la toate distantele la care ai nevoie sa vezi la serviciu si in viata de zi cu zi. 

Ochelariprogresivi.net iti pune la dispozitie trei tipuri de lentile multifocale, pentru nevoi diferite: lentile progresive, lentile de interior (sau degresive) si lentile pre-progresive (sau cu suport de aditie).

Ochelarii cu lentile progresive sunt solutia cea mai avansata in aceasta privinta. Poate ii asociezi cu oamenii in varsta, te duc cu gandul la cei pe care ii poarta soacra sau bunica ta si te gandesti ca sunt ceva invechit. Ce poate nu stii inca e ca lentilele progresive de azi sunt imbibate cu multa tehnologie de ultima ora – rezultatul a peste 60 de ani de inovatii – si ca-ti pot usura viata inca de la sfarsitul celei de-a treia decade a ei. 

Dupa 40 de ani (uneori chiar mai devreme), vederea ta la aproape incepe sa dea eroare. De ce? Pentru ca lentila naturala a ochiului, cristalinul, care face focusul pe obiectele de aproape, imbatraneste si isi pierde elasticitatea, ceea ce afecteaza claritatea la distante mici. 

Fenomenul se numeste presbiopie si se corecteaza cu dioptrii pe plus. Aceasta aditie de dioptrii la aproape creste odata cu varsta, nu ai cum s-o combati decat cu interventii chirurgicale costisitoare sau cu lentile. 

Lentilele monofocale cu dioptrii de aproape te rezolva doar pana in 40 cm, distanta la care citesti in mod normal o carte. Nu te ajuta sa vezi si la o distanta intermediara, de pana in 4 metri, unde iti tii, de exemplu, laptopul si interactionezi cu colegii & clientii. Nu te ajuta nici daca ai nevoie de dioptrii si pentru departare (ai miopie sau hipermetropie).

O pereche de ochelari de vedere progresivi te rezolva simultan la departare, intermediar si aproape. Lentilele au dioptrii pentru distanta in partea de sus si pentru aproape in partea de jos. Un canal de progresie face trecerea lina intre ele si te ajuta sa vezi clar si in zona intermediara, unde ai alte dioptrii decat cele pentru departe si aproape. Asa eviti sa-ti faci doua perechi de ochelari – una pentru citit si una pentru departe – si sa-ti lipseasca o a treia, pentru distante intermediare. 

Lentilele progresive se fac de la zero, special pentru nevoile tale vizuale si pentru activitatile tale principale. Le pui la ochi dimineata & le scoti seara si le schimbi o data la 3-5 ani, pentru ca domolesc ritmul de crestere al dioptriilor. Purtatul lor necesita un mic exercitiu, de asta exista si o perioada de acomodare de maxim 3 luni. Aici afli tips-uri despre cum sa te acomodezi cu lentilele progresive.

Optometristii nostri te vor invata cum sa te deprinzi cu ele. Factorul psihologic e cel mai important. Adica trebuie sa vrei! 🙂

Daca nu te obisnuiesti totusi cu ele in 3 luni (mai sunt si astfel de cazuri, destul de rare), producatorul iti ofera gratuit doua perechi de lentile – una pentru aproape si una pentru distanta.