Unde ne gasesti

Program

Luni-Vineri
11.00 am – 19.00 pm

Sambata
11.00 am – 15.00 pm

Telefon

Ochelarii perfecti pentru cei care „traiesc” la birou

Esti la birou si trebuie sa-ti muti constant privirea din zona de aproape, unde citesti e-mail-uri pe telefon sau scrii retete, la laptop sau la desktop si la colegii sau clientii cu care interactionezi. Nu vezi bine la distante mici, adica distingi cu efort scrisul de pe telefon, pentru ca ai presbiopie – o afectiune instalata dupa 40 de ani, odata cu imbatranirea naturala a cristalinului, care nu mai face bine focusul la aproape. Si nici in zona intermediara, unde iti tii computerul si vorbesti cu oameni. 

Ce faci? Te duci la o testare optometrica si afli optiunile pentru aceasta problema. De regula, ti se recomanda sa-ti faci ochelari de citit – cei cu dioptrii pentru vederea de aproape – sau lentile progresive – care te ajuta sa vezi la departare, intermediar si aproape (poti citi despre ele aici). 

Cum am stabilit, tu ai nevoie de ochelari pentru a citi la aproape, a lucra la computer si a interactiona cu colegi & clienti – activitati de pana in 4 metri. Ochelarii de citit te ajuta sa citesti de pe telefon sau sa scrii retete, dar vederea ti se incetoseaza cand te uiti cu ei la computer. Ai tendinta sa te apropii cu ochii de ecran sau sa-l tragi mai aproape, ca sa vezi clar. 

Daca iti pui progresive, atunci trebuie sa-ti ridici capul si sa privesti ecranul prin partea de mijloc a lentilelor, prevazuta pentru distante intermediare. Pe langa faptul ca aceasta pozitie poate fi inconfortabila, cauzand tensiune in zona gatului si a umerilor, zona intermediara a lentilelor progresive este ingusta si incadrata de o parte si de alta de aberatii (zone cu neclaritati), pentru ca asa este designul lentilei. 

Protocoalele de testare a vederii se concentreaza in mare parte pe claritatea la distanta (setata la 6 metri) si la aproape (pana in 40 cm). Nu pun inca suficient accent si pe nevoia de claritate la distante intermediare sau semi-distante (intre 40 cm si 4 m). Lentilele multifocale de interior (sau degresive) rezolva aceasta problema, oferind campuri vizuale mai largi decat progresivele la intermediar sau semi-distanta.

Ochelarii de interior sunt ca niste ochelari de citit cu putere marita. In partea de jos a lentilelor sunt dioptriile pentru distante mici, care scad progresiv pana in partea de sus, unde purtatorul are parte de o vedere clara adaptata distantei sale de lucru (cea intermediara). El poate privi ecranul computerului fara sa-si miste capul si sa stea inconfortabil. 

Lentilele se numesc asa fix pentru ca se folosesc doar in mediul interior (birou, cabinet, atelier etc.), unde iti desfasori activitatea de lucru. Le pui la ochi cand vii la serviciu si le dai jos cand pleci. Ele se fac de la zero, special pentru nevoile tale vizuale si pentru activitatile tale principale.

E important sa retii ca aceste lentile nu te ajuta la departare. Daca ai nevoie de claritate si in aceasta zona, atunci ochelarii cu lentile progresive sunt solutia.